Cuprins pe materii
:
Contencios administrativ
Legislatie relevanta
:
art. 58 alin. 1 O.U.G nr. 59/2000 - statutul personalului silvic
art. 103 Legea nr. 188/1999 - statutul functionarilor publici.
Rezumat
:
Potrivit disp. art. 58 al. 1 din O.U.G. nr. 59/2000, personalului silvic i se aplica dispozitiile Legii nr. 188/1999, iar conform art. 103 din Legea nr. 188/1999, dispozitiile acestei legi se completeaza cu legislatia muncii.
Decizia nr. 681/18.05.2016 a Curtii de Apel Galati
Prin cererea inregistrata sub nr. 653/91/2015 la Tribunalul V., reclamantul N.D. a chemat in judecata pe paratul O.S.O.T. pentru ca prin hotarare judecatoreasca sa se dispuna anularea Deciziei nr. /2015 prin care i s-a desfacut contractul de munca, reintegrarea in functie cu plata drepturilor salariale si obligarea la daune de 10.000 lei.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca decizia este nelegala avand in vedere ca a fost emisa in baza dispozitiilor din Codul Muncii, desi raportul sau de munca este guvernat de OUG nr. 59/2000 si de Legea nr. 188/1999.
In conditiile in care este ocol silvic privat, acesta era obligat in baza art.58 din OUG nr. 59/2000 sa emita un Regulament intern care sa cuprinda abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile, regulament care produce efecte de la aducerea la cunostinta.
Cum paratul nu a adoptat un astfel de regulament, sanctiunea aplicata este discretionara, iar decizia este nula de drept.
Si in ceea ce priveste abaterile disciplinare care i s-au retinut, acestea nu exista.
Prin sentinta civila nr. …/2015 pronuntata de Tribunalul V. in dosarul nr. …/91/2015, a fost admisa actiunea formulata de reclamantul N.D., in contradictoriu cu paratul O.S.O.T., judetul V. si s-a dispus anularea Deciziei nr. …/2015, reintegrarea reclamantului in functie si plata drepturilor salariale cuvenite de la data incetarii raportului de munca si pana la reintegrarea efectiva.
Paratul a fost obligat la 30.000 lei daune morale catre reclamant.
S-a retinut ca procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare este prevazuta de art. 48 – 54 din OUG nr. 59/2000 su nu de Codul muncii, cum a sustinut paratul.
De asemenea, conform art. 53 lit. c din OUG nr. 59/2000, sefii de ocol nu pot sanctiona decat personalul silvic cu pregatire medie si de baza, si numai pentru sanctiunile de la art. 48 alin. 2, lit. a – c, sanctiunea desfacerii contractului de munca fiind aplicata de autoritatile ierarhic superioare.
Impotriva acestei sentinte civile a declarat recurs O.S.O.T., criticand-o ca fiind nelegala, conform art. 14 alin. 4 din Legea nr. 554/2004.
In esenta, recurenta a precizat ca instanta de fond in mod eronat a retinut ca sunt aplicabile doar prevederile OUG nr. 59/2000, intrucat Statutul personalului silvic se completeaza cu Legea nr. 188/1999, iar art. 117 din Legea nr. 188/1999 prevede ca dispozitiile Statutului functionarilor publici se completeaza cu prevederile legislatiei muncii.
Din coroborarea art. 49 – 53 din Capitolul VI – Masuri disciplinare. Sanctiuni, din OUG nr. 59/2000 privind statutul personalului silvic, rezulta ca procedura disciplinara se aplica autoritatilor si structurilor publice de stat, respectiv: autoritati publice centrale (Ministerului care coordoneaza activitatea padurilor), Regiei Nationale a Padurilor si Directiilor Silvice (incluzand Ocoalele silvice de stat).
Conform art. 10 din Legea nr. 46/2008, administrarea fondului forestier national se asigura prin ocoale silvice autorizate, care sunt de doua tipuri: ocoale silvice de stat - din structura Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva si ocoale silvice de regim (private) - asa cum este cazul O.S.O.T., care nu este subordonat Regiei Nationale a Padurilor sau Directiilor Silvice din cadrul Romsilva.
HG nr. 229/2009 privind reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si aprobarea regulamentului de organizare si functionare, prevede la art. 2 ca "Romsilva are in structura sa unitati fara personalitate juridica, prevazute in anexa nr. 2" (directiile silvice), iar ocoalele silvice de stat fac parte din structura organizatorica a directiilor silvice (conform art. 6 din ROF-ul Romsilva).
Art. 49 alin. 2 din OUG nr. 59/2000, arata ca in situatia desfacerii disciplinare a contractului de munca, faptele vor fi analizate de catre un Consiliu de Disciplina. Art. 50 indica structurile in care se vor constitui aceste Consilii, respectiv: in cadrul autoritatii publice centrale, Regiei Nationale a Padurilor si directiilor silvice, neexistand nicio singura referire la modalitatea de constituire si functionare a comisiilor de disciplina din cadrul structurilor silvice private.
Mai mult decat atat, conform art. 53 din OUG 59, sefii de ocoale nu pot aplica sanctiunile mai severe personalului cu pregatire superioara din subordinea sa, intrucat acestea se aplica de catre directorii Directiilor Silvice. Recurenta a precizat ca O.S.O.T. nu este coordonat de catre nicio Directie Silvica, intrucat este un ocol silvic privat, ori Directiile Silvice din cadrul Regiei Nationale a Padurilor coordoneaza doar activitatea ocoalelor silvice de stat.
Astfel, daca ar fi aplicabile doar prevederile OUG nr. 59/2000, recurentul considera ca ar exista situatia absurda ca seful unui ocol silvic privat sa nu poata aplica nicio sanctiune severa personalului cu pregatire superioara din subordinea sa, intrucat, conform art. 53 din OUG nr. 59/2000, aceste sanctiuni se aplica de catre directorii Directiilor Silvice, iar O.S.O.T. nu este subordonat nici unei Directii Silvice.
Avand in vedere ca in Legea nr. 188/1999 exista prevederi referitoare numai la organizarea si functionarea comisiilor de disciplina din cadrul autoritatilor si institutiilor publice si nu prevede modalitatea de sanctionare a personalului silvic cu pregatire superioara, angajat in cadrul ocoalelor silvice private, pentru stabilirea sanctiunii aplicate intimatului-reclamant au fost urmate dispozitiile Codului muncii, act normativ cu care Legea nr. 188/1999 se completeaza.
Cu privire la daunele morale, instanta de fond a retinut declaratiile a doi martori care nu sunt angajati ai ocolului si nu cu niciun contact cu activitatea zilnica a O.S.O.T., nefiind un temei pentru acordarea acestor daune, nefiind analizat fondul cauzei, actiunea reclamantului fiind admisa pe motive procedurale si nu pe fond.
Prin intampinarea depusa de intimatul N.D., a solicitat respingerea recursului, intrucat Decizia nr. …/2015 prin care s-a dispus desfacerea contractului individual de munca, a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor OUG nr. 59/2000 si ale Legii nr. 188/1999.
In esenta, intimatul a precizat ca isi desfasoara activitatea ca inginer silvic, cu contract de munca in cadrul O.S.O.T., asa cum este definit la art. 2 lit. c din OUG nr. 59/2000 si infiintat conform art. 10 alin. 2, lit. b din Legea nr. 46/2008 si art. 10 alin. 3 din acelasi act normativ.
Pentru adoptarea Deciziei nr. …/2015 trebuiau aplicate procedurile si termenele prevazute in OUG nr. 59/2000 si Legea nr. 188/1999.
Dispozitiile art. 18 si art. 19 alin. 1 din Statut si art. 14 si art. 15 alin. 1 din Regulamentul de Organizare si Functionare a O.S.O.T., prevad ca organele de conducere ale O.S.O.T. sunt: Consiliul Director si Seful de Ocol. Consiliul Director al Ocolului Silvic este numit prin decizie a Consiliului de Administratie al O.S.O.T. si este compus din trei membrii, dintre care unul este Seful de Ocol, in calitate de Presedinte al Consiliului Director.
La art. 24 alin. 9 din Statut si art. 20 alin. 9 din Regulamentul de Organizare si Functionare a O.S.O.T., se prevede ca atributiile principale ale Sefului de Ocol constau in aceea ca propune Consiliului Director incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, desfacerea contractelor de munca, respectiv aplicarea sanctiunilor disciplinare si materiale, personalului din cadrul Ocolului.
In cadrul O.S.O.T. exista un organ ierarhic superior sefului de Ocol, care poate indeplini prevederile art. 49 alin. 1 si 2 din OUG nr. 59/2000, privind modul de aplicare a sanctiunilor in cazul abaterilor disciplinare savarsite de personalul silvic.
Decizia de concediere nr. …/2015 emisa de O.S.O.T. trebuia supusa analizarii si aprobarii Consiliului Director al Ocolului.
De asemenea, trebuiau constituite comisiile de disciplina, conform OUG nr. 59/2000.
Cu privire la daunele morale, instanta de fond a apreciat corect ca a fost supus unui stres zilnic, i-a fost interzis accesul in birou si a fost obstructionat in exercitarea atributiilor de serviciu.
Prin raspunsul la intampinare, recurenta O.S.O.T. a precizat ca dispozitiile art. 53 din OUG nr. 59/2000 prevad ca aplicarea sanctiunilor pentru personalul silvic cu pregatire superioara din cadrul Ocoalelor Silvice se face de directorul Directiei Silvice, iar in speta recurenta este un ocol privat, care nu este subordonat Directiei Silvice.
Conform art. 79 alin. 5 din Legea nr. 188/1999 se arata modul de constituire si organizare a comisiilor disciplinare, conform HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, prevazute la art. 3 din HG nr. 1009/2000.
Intimatul nu face parte din categoriile enumerate in cuprinsul HG nr. 1009/2000, fiind angajat cu contract individual de munca si nu detine o functie publica, asa cum este definita de Legea nr. 188/1999, fiind astfel aplicabile dispozitiile Codului muncii.
De asemenea, Consiliul Director al O.S.O.T. a decis delegarea prerogativelor disciplinare catre Seful de Ocol.
Recurenta a mai precizat ca acordarea despagubirilor unui angajat care si-a agresat superiorul in timpul serviciului si la locul de munca, in privinta martorilor, fiind nevoie de mai multe persoane pentru a-l calma, nu poate duce decat la incurajarea unor astfel de acte.
O.S.O.T. a formulat cerere de interventie accesorie in interesul intimatului, solicitand respingerea recursului.
Astfel, conform art. 18, 19 din Statutul O.S.O.T., art. 14 si 15 din Regulamentul de Organizare si Functionare a O.S.O.T, prevad ca organele de conducere ale O.S.O.T. sunt Consiliul Director si Seful de Ocol, iar decizia de concediere nu a fost propusa spre aprobare Consiliului Director al O.S.O.T.
Prin decizia civila nr. …/2016 pronuntata de Curtea de Apel Galati a fost admis recursul declarat de recurentul parat O.S.O.T. si, casandu-se hotararea primei instante, a fost trimisa cauza spre rejudecare la Tribunalul V. pentru continuarea judecatii.
A retinut instanta de recurs ca principala critica a hotararii instantei de fond se refera la faptul ca, in cauza, nu sunt aplicabile doar disp. O.U.G. nr. 59/2000 intrucat Statutul personalului silvic se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 188/1999, iar la art. 117, aceasta prevede faptul ca dispozitiile Statutului functionarilor publici se completeaza cu prevederile legislatiei muncii.
In acest sens, s-a aratat in decizie ca, potrivit disp. art. art. 10 alin. 2 din Legea nr. 46/2008 a Codului silvic, administrarea si serviciile silvice se asigura de ocoalele silvice de stat, din structurile R. si din structura Regiei Autonome „A.P.P.S.” si ocoalele silvice de regim, care sunt infiintate, in conditiile legii de unitatile administrativ teritoriale, de persoanele fizice ori de persoanele juridice care au in proprietate fond forestier, ori de asociatii constituite de acestea.
In speta, recurenta O.S.O.T. este o persoana juridica de interes local, infiintata de catre O. de M. T., asa cum rezulta din Regulamentul privind organizarea si functionarea O.S.O.T.
Intimatul N.D. este angajat in baza contractului de munca, avand functia de inginer silvic in cadrul recurentei O.S.O.T.
Conform art. 1 din OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, intimatul face parte din personalul silvic care isi desfasoara activitatea, conform art. 2 lit. e din OUG nr. 59/2000, intr-o structura constituita de catre persoane fizice care au in proprietate fond forestier.
In art. 48 din OUG nr. 59/2000 sunt enumerate sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate personalului silvic.
In art. 50 din OUG nr. 59/2000 se prevede in mod expres ca „in cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, al Regiei Nationale a Padurilor si al Directiilor silvice se constituie si functioneaza cate un consiliu de disciplina”.
In normele juridice reglementate de art. 50, 51 si 52 din OUG nr. 59/2000 se arata modul de organizare, functionare si aplicare a sanctiunilor disciplinare de catre consiliile de disciplina.
De asemenea, si in art. 2 din Ordinul Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se prevede in mod expres ca se constituie comisii de disciplina la nivelul autoritatilor publice centrale care raspuns de silvicultura si al directiilor silvice, care cerceteaza abaterile disciplinare savarsite de personalul silvic care are functii publice.
Conform art. 3 din HG nr. 1009/2000 privind corelarea gradelor profesionale prevazute in Statutul personalului silvic cu categoriile, clasele si gradele aferente functiilor publice, prevazute in Statutul functionarilor publici,
„Au calitatea de functionar public categoriile de personal silvic care au fost numite, in conditiile legii, in functii publice de conducere si de executie, in urmatoarele structuri:
a) directia si compartimentele de specialitate in domeniul gospodaririi padurilor, din aparatul propriu al Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului;
b) inspectoratele silvice teritoriale pentru controlul aplicarii regimului silvic in Fondul forestier national, precum si cele din cadrul oficiilor cinegetice teritoriale”.
In cauza, instanta de fond a facut o aplicare gresita a dispozitiilor legale intrucat, potrivit disp. art. 58 al. 1 din O.U.G. nr. 59/2000, personalului silvic i se aplica dispozitiile Legii nr. 188/1999, iar art. 117 precizeaza ca dispozitiile acestei legi se completeaza cu legislatia muncii.
Avand in vedere faptul ca instanta de fond a solutionat cauza fara a intra in judecata fondului, potrivit disp. art. 498 al. 2 din C.pr.civ., a fost admis recursul paratului si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul V.